ZŠ - zahájení školního roku 2019/2020

V pondělí 2. září 2019 jsme zahájili nový školní rok 2019/2020. www.perfectcloneshop.com Z důvodu deštivého počasí jsme ho tentokrát nemohli začít tak, jak jsme byli v minulých letech zvyklí, společným setkáním v prostorách školní zahrady, ale uskutečnili jsme ho přímo ve třídách základní školy. Zatím co ve vyšších ročnících se žáci se svými třídními učitelkami po prázdninách setkali sami, bez rodičů, v první třídě proběhlo slavnostní přivítání prvňáčků za přítomnosti jejich rodičů, ale také vedení školy a hostů v podobě pana starosty Mgr. Ivo Kolomého a paní místostarostky Jolany Kobzové. Po slavnostním uvítání, proslovech, předání pamětních listů a dárků, které prvňáčci obdrželi od školy, Obce Rudoltice, Pardubického kraje i společnosti MK fruit (partnera školy v projektech Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol) následovala další část, během které byli rodiče paní třídní učitelkou informováni o všem důležitém z hlediska organizace školy, výuky i vybavení dětí školními pomůckami. Aby se mohly na spoustu nových informací lépe soustředit ,,vypůjčila“ si mezi tím děti paní vychovatelka a provedla je po škole a ukázala jim také školní družinu. První školní den byl tradičně krátký a po deváté hodině většina dětí odešla sama nebo v doprovodu rodičů domů, aby si ještě užily poslední krátký den, než naplno začnou školní povinnosti. Pár z nich ve škole ještě zůstalo a přešlo do školní družiny, kde se mohly věnovat oblíbeným činnostem. I počasí se postupně umoudřilo a ukázalo nám svoji přívětivější tvář. Nás těší, že po celou dobu prvního školního dne vládla ve škole pohodová atmosféra a také to, že na většině dětí byla vidět radost ze setkání se svými spolužáky, se kterými se v mnoha případech neviděli celé dva měsíce. První školní den se opravdu vydařil a všichni věříme, že i ostatní dny školního roku budou právě také takové, plné radosti, pohody a optimismu.

V současné době již máme za sebou první týden školy, během kterého jsme postupně najeli na pravidelný rozvrh, uskutečnily společnou třídní schůzku s rodiči a především absolvovali seznamovací výlet, který vždy na začátku školního roku děláme proto, aby se naši prvňáčci sžily se svými staršími spolužáky z vyšších ročníků. Vloni se seznamovací výlet uskutečnil ve Svitavách, kde pro nás připravili program pracovníci Lesů ČR, letos jsme pro změnu vyrazili na Střední zemědělskou a veterinární školu do Dolního Třešňovce. Část děti, zejména těch mladších, jela autobusem, část na výlet vyrazila netradičně na kolech. Po příjezdu na místo se nás ujali pedagogové a studenti zemědělské školy, kteří si pro nás připravili zajímavý program. Děti tak mohli shlédnout nejen areál školy, ale také se povozit na koních, navštívit stáje, kravín, venkovní výběhy domácích zvířat, arboretum, shlédli ukázky canisterapie i překážkových závodů králíků.  Dopoledne v zemědělské škole rychle uteklo a nastal čas návratu. Ten proběhl bez problémů a všichni jsme byli velmi spokojeni z výsledku celé akce. Děkuji vedení zemědělské školy i všem, kteří se věnovali našim dětem za ochotu i velmi vstřícný přístup.

První týden je za námi, ale i na zbytek roku máme připraveno mnoho plánů. Vedle pravidelné výuky jsme pro děti připravili mnoho akcí a aktivit, jako jsou např. lyžařské a plavecké výcviky pro všechny ročníky, návštěvy divadel, sportovních akcí, výletů,… Škola bude opět organizovat Drakiádu, Vánoční koncert, dětský karneval i atletické přebory pro okolní školy. Máme naplánovanou činnost mnoha zájmových kroužků. Pod školní družinou to bude keramika i sportovní kroužek, pod hlavičkou DDM Damián Lanškroun máme v nabídce kroužky angličtiny, taneční, kreativní, lezecký, sportovní. Z Projektu Šablon II. financovaného z prostředků EU a MŠMT to bude klub zábavné logiky a deskových her, čtenářský klub, klub angličtiny i pravidelné doučování ve všech ročnících. Jsme rádi, že i materiální podmínky školy jsou díky podpoře Obce Rudoltice výborné a pomáhají nám pozitivně v kvalitním vzdělávání v naší škole. Během letních prázdnin škola navíc získala do užívání multifunkční sportovní hřiště, na které jsme se již velmi těšili a které nám jistě pomůže při pohybových i sportovních aktivitách ve výuce i při mimoškolní zájmové činnosti. I když jsme teprve na začátku školního roku a život ve škole se pomalu rozbíhá, věříme, že se opět podaří uskutečnit všechny naše plány a cíle, které jsme si pro tento rok připravili. Těšíme se na společné zážitky i na radost dětí z nových poznatků, které ve škole získají. Přejeme jim, rodičům i všem zaměstnancům školy, aby se jim ve škole líbilo a aby tu byli rádi.

Pavel Dvořáček, ředitel školy

Fotografie z prvního dne školy naleznete zde   autor pan Vladimír Provazník

Fotografie ze seznamovacího výletu naleznete zde